Typický taliansky dezert... ja som si vybrala kávovo vanilkovú variantu.
Budeme naň potrebovať:
Na "bigné":
125 g hladkej múky
125 g masla
250 ml vody
4 vajcia
štipka soli
Na plnku:
uvarený hustý vanilkový puding zmiešaný s dobre vyšľahanou šľahačkou v pomere 2:1
Krém:
250 g mascarpone
200 g osladenej šľahačky
2 čajové lyžičky instantnej kávy
Ide o guľky z odpaľovaného cesta. Vodu s maslom a štipkou soli dáme variť. Do vriacej nasypeme múku a miešame, kým sa cesto oddeľuje od hrnca. Necháme vychladnúť a zapracujeme do cesta vajcia. Zo zmesi robíme na plech malé kôpky veľkosti orecha. Upečieme a prekrojíme polovicu. Naplníme plnkou.
Naplnené bigné namáčame do krému: mascarpone vymiešame s "na polovicu" vyšľahanou šľahačkou, do ktorej sme pred šľahaním pridali kávu. Dôležité, aby šľahačka nebola riedka, ale ani vyšľahaná na maslo.
Naplnené bigné a namočené v kréme z mascarpone ich ukladáme na okrúhly tanier. Keď je zaplnený, začneme ich ukladať na seba do druhej vrstvy tak, aby ich bolo menej ako v spodnej vrstve. Pokračujeme, kým dostaneme akýsi kužel. Posypeme kakaom.
Existuje veľa variant tohto dezertu. Bigné možno plniť akýmkoľvek krémom - citrónovým, karamelovým, čokoládovým...
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára