Stránky

14. decembra 2012

PROFITEROLES

 
Typický taliansky dezert... ja som si vybrala kávovo vanilkovú variantu.
 
Budeme naň potrebovať:
 
Na "bigné":
125 g hladkej múky
125 g masla
250 ml vody
4 vajcia
štipka soli
 
Na plnku:
uvarený hustý vanilkový puding zmiešaný s dobre vyšľahanou šľahačkou v pomere 2:1
 
Krém:
250 g mascarpone
200 g osladenej šľahačky
2 čajové lyžičky instantnej kávy
 
Ide o guľky z odpaľovaného cesta. Vodu s maslom a štipkou soli dáme variť. Do vriacej nasypeme múku a miešame, kým sa cesto oddeľuje od hrnca. Necháme vychladnúť a zapracujeme do cesta vajcia. Zo zmesi robíme na plech malé kôpky veľkosti orecha. Upečieme a prekrojíme polovicu. Naplníme plnkou.
 
Naplnené bigné namáčame do krému: mascarpone vymiešame s "na polovicu" vyšľahanou šľahačkou, do ktorej sme pred šľahaním pridali kávu. Dôležité, aby šľahačka nebola riedka, ale ani vyšľahaná na maslo.
 
Naplnené bigné a namočené v kréme z mascarpone ich ukladáme na okrúhly tanier. Keď je zaplnený, začneme ich ukladať na seba do druhej vrstvy tak, aby ich bolo menej ako v spodnej vrstve. Pokračujeme, kým dostaneme akýsi kužel. Posypeme kakaom.
 
Existuje veľa variant tohto dezertu. Bigné možno plniť akýmkoľvek krémom - citrónovým, karamelovým, čokoládovým...
 
 
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára