Stránky

22. marca 2016

DOKONALE CROISSANTY


Uz som skusala viacero receptov a nemozem povedat, ze ma niektory z nich sklamal. Ale tento recept je presne to, co som stale hladala. Nevedela som, ze pre tu "pravu" chut netreba do cesta pridat ziadne vajce ani mlieko. Zahryznut sa do chutneho nadychaneho chrumkaveho croissantu ako napriklad do toho kupeneho rano v talianskom bare spolu s kapucinom... Co viac si mozno zelat?
Uz vona pocas pecenia vas prijemne prekvapi.



Suroviny na 12 ks:

300 g hladkej muky
200 g polohrubej muky
250 ml vody
70 g krystaloveho cukru
30 g makkeho masla
10 g drozdia
1 cajova lyzicka soli
vanilkova aroma

250 g masla na skladanie cesta


Priprava croissantov nie je vobec zlozita, ibaze je narocna na cas. Ale netreba sa toho bat, lebo v skutocnosti cas na konkretnu pripravu je pomerne kratky (celkovo asi 30-40 minut). Vacsina casu je totiz potrebna na oddych cesta. Tak podme na to.

1. Drozdie roztopime vo vode, pridame sol, cukor a ostatne suroviny. Vymiesime cesto, nechame ho postat zakryte foliou 1/2 hodinu az hodinu pri izbovej teplote, potom ho dame na 3-4 hodiny do chladnicky.

2. Medzicasom si mozeme vyvalkat 250 g masla. Vyberieme ho z chladnicky a vyvalkame na obdlznik sirky cca 20 cm. Na dlzke nezalezi.Valkame za pomoci dvoch papierov na pecenie. Jeden je pod maslom a druhym je maslo zakryte. Vlozime znovu do chladnicky, aby bolo stuhnute.

3. Po 3-4 hodinach vytiahneme cesto z chladnicky. Velmi nenarastie, ale to nevadi. Vyvalkame ho na obdlznik siroky cca 20 cm a hruby 1 cm. Na dlzke nezalezi.

4. Vyberieme maslovy plat a polozime na cesto tak, aby zakryvalo 2/3 az 3/4 cesta. Zacneme cesto skladat od strany bez masla smerom dovnutra. Zakryjeme asi 1/3 cesta. Zlozime druhy koniec tak, zakrylo uz zlozenu cast. (Pozri obrazok nizsie.) 
Otocime o 90° a vyvalkame. Valkame bez toho, aby sme cesto zbytocne nerozsirili. Valkame len do dlzky. Zlozime ako predtym a odlozime zakryte foliou na 15-20 minut do chladnicky.

Kedze som postup nenafotila, obrazok som si pozicala tu
5. Cesto znovu otocime o 90° a vyvalkame ako predtym, vzdy len do dlzky, nie do sirky a zlozime. Dame znovu na 20 minut do chladnicky.

 6. Zopakujeme cely postup este raz.

7. Cesto vytiahneme z chladnicky a vyvalkame poslednykrat. Pokrajame na trojuholniky a zrolujeme.


Croissanty ukladame na plech s papierom na pecenie vzdialene od seba, lebo este narastu. Ja som dala na jeden velky plech 6 croissantov. Zakryjeme ich foliou alebo utierkou a nechame takto pri izbovej teplote znovu kysnut asi 3 hodiny. Dolezite je, aby zdvojnasobili svoj objem.
Pred pecenim ich potrieme mliekom, do ktoreho sme pridali praskovy cukor.
Pecieme pri 190°-200°C.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára