Suroviny:
400 g cestovín fusilli (vretená)
300 g mletého mäsa
cibuľa, mrkva, zeler
600 ml paradajkového pyré
200 ml smotany na varenie
mozzarella
parmezán alebo grana padano
bazalka, oregáno, soľ
olivový olej
šunka
Cibuľu, mrkvu a zeler nastrúhame alebo nakrájame nadrobno. Opražíme na troche olivového oleja a pridáme mäso. Popražíme a zalejeme paradajkovým pyré. Osolíme a necháme variť asi 30 minút. Ku koncu varenia pridáme smotanu a necháme zovrieť.
Cestoviny uvaríme v osolenej vode a scedíme. Zmiešame s omáčkou a pridáme k nim nakrájanú šunku. Dáme ich do zapekacej misy. Ochutíme bazalkou a oregánom a posypeme strúhaným parmezánom. Na vrch poukladáme plátky mozzarelly. Zapekáme asi 10 minút.
Alternatíva: Omáčku môžeme uvariť aj bez smotany. V tomto prípade použijeme do cestovín okrem paradajkovej omáčky aj bešamelovú omáčku. Použijeme hotovú z obchodu, alebo si ju pripravíme sami. Do roztopeného masla (50 g) pridáme hladkú múku (50 g) a zalejeme mliekom (1/2 l). Uvaríme za stáleho miešania metličkou. Osolíme a okoreníme, môžeme pridať muškátový oriešok. Polovicu mlieka môžeme nahradiť smotanou, tak je bešamelová omáčka ešte chutnejšia.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára