Stránky

3. decembra 2020

ZAVÁRANÉ CUKETY S MÄTOU

 


Tieto cukety su naozaj výborné. Možno ich konzumovať ako predjedlo alebo prílohu.

Budeme potrebovať:
Cukety
Soľ
Ocot
Biele víno (alebo voda)
Cesnak
Lístky mäty

Cukety umyjeme, ak má semienka, stred vykrojíme a nakrájame na pásiky dlhé približne 10cm a hrubé 0,5 až 1cm. Lepšie sú cukety, keď sú trošku vačšie, lebo tie sa tak ľahko nerozvaria. 
Nakrájané ich dáme do veľkého sitka a poriadne posolíme. Sitko vložíme do misky, aby mala kde odtekať voda, ktorú pustí cuketa. Cuketu zaťažíme tanierom, na ktorý položíme niečo ťažké (napr. fľašu s vodou). Takto zaťaženú nakrájanú cuketu necháme postáť aspoň 6 hodín alebo cez noc. Tento krok je dôležitý, aby cuketa pustila takmer všetku vodu.

Dáme do hrnca ocot a biele víno (stačí aj to najlacnejšie) v pomere 1:1. Ja dávam liter octu, pol litra vína a pol litra vody. Ak sa mi všetky cukety nezmestia, varím na viackrát v tom istom náleve. Víno možno aj úplne nahradiť vodou.

Cukety zľahka opláchneme od soli (naozaj len trošku) a keď vrie ocot, vložíme ich a varíme asi 1 minútu, odkedy začnú vrieť. Vyberieme na čistú utierku a necháme 2 hodiny obschnúť.
Natlačíme cukety do pohárov, pomedzi vložíme nakrájaný cesnak a lístky mäty. Snažíme sa cukety dobre natlačiť, aby sme nemali bublinky vzduchu. Ak sú po natlačení veľmi šťavnaté, šťavu zlejeme. Zalejeme olejom, aby bolo všetko zakryté. Skôr ako zatvoríme poháre, počkáme hodinku-dve, lebo olej zvykne klesnúť. Ak klesne, dolejeme. Takto pripravene pohare sterilizujeme pár minút, aby chytili vrchnáky.

Cukety odložíme na 4-6 týždňov. Potom si ich môžeme vychutnať.

Možno použit mätu čerstvú i sušenú. V prípade čerstvej, aj tú vložte na pár sekúnd do octu, kde sa varili cukety.

Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára