Stránky

17. februára 2021

BABÀ TORTA ALEBO TALIANSKA RUMOVÁ TORTA


 Babà al rum... v Neapole, ale aj v celom Taliansku veľmi obľúbený koláčik, mäkký ako špongia a keď ho chytíte do ruky, doslova kvapká z neho rum. Pripravuje sa v špeciálnych formičkách v tvare rurky zúženej na spodnej strane a širšej navrchu. Ja som ho spravila vo forme na tortu o priemere 24 cm.

Suroviny:

400g polohrubej múky

140 g mäkkého masla

40 g cukru

20 g čerstvého droždia

4 veľké vajcia

štipka soli

Celé vajcia šľaháme asi 3 minúty šľahačom, pridáme cukor, droždie a potom maslo. Nakoniec prišľaháme múku. Cesto dáme do formy vymastenej maslom.

Necháme ho zakryté fóliou kysnúť, kým približne strojnásobí svoj objem, alebo zaplní celú formu. Trvalo to niečo vyše 2 hodín.

Dáme piecť na 200°C, pečieme 30 minút. Korpus vyklopíme z formy, otočíme spodnou časťou hore a necháme vychladnúť.


 Vychladnutý vložíme znovu do formy a polejeme rumovou zálievkou.

Budeme potrebovať:

0,5 l vody

250 g cukru

150-200 ml rumu

kôra z 1 citrónu

Kôru ošúpeme nožom, dáme do vody s cukrom a povaríme 1-2 minúty. Necháme vychladnúť, vyberieme kôru a pridáme rum.

Polejeme cesto rovnomerne. Použijeme všetko, netreba sa báť. Cesto zostane mäkké a keď sa ho dotknete, ma z neho takmer tiecť rumová zálievka.


Hotovú tortu potrieme trochu želatínou, aby sa pekne leskla. Môžeme ju potrieť namiesto želatíny marhuľovým lekvárom.


Poznámka: 

Namiesto torty môžeme upiecť muffiny ;-)


Dobrú chuť!


 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára