Stránky

21. februára 2013

RUMOVÉ BABÁ

 
Ide o rumový koláčik, ktorý určite nájdete v každej dobrej talianskej cukrárni. Ale tomu upečenému v Neapole, odkiaľ vlastne táto dobrota pochádza, sa nevyrovná asi žiadny iný. Ja som sa pokúsila ho upiecť a výsledok ma príjemne prekvapil...
 
 
 
Na asi 20-22 kusov do formičiek s rozmerom cca 4x5 cm budeme potrebovať:
 
300 g hladkej múky
4 vajcia
100 g masla izbovej teploty
2 lyžice cukru
trochu soli
1 lyžica vody
10 g čerstvého droždia
 
Na sirup:
 
600 ml vody
500 ml rumu (môže byť aj menej - závisí od toho, aký je rum silný)
10 lyžíc cukru
trochu citrónovej arómy
 
Vo vode roztopíme droždie a zmiešame ho spolu s ostatnými surovinami. Všetko spolu vyšľaháme šľahačom s nádstavcami na cesto do hladkého cesta. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Potom ho rozdelíme pomocou dvoch lyžíc do formičiek asi do polovice (alebo trošku viac) a necháme ich znovu kysnúť, kým dosiahnu vrchný okraj, ako je to na fotke.
 



Dáme do rúry na 180 °C a upečieme do zlatista. Necháme ich vychladnúť. Medzitým si uvaríme sirup. Prevaríme vodu s cukrom a potom prilejeme rum a arómu. Necháme vychladnúť.

Koláčiky namáčame do sirupu tak, že ich necháme v ňom minútu - dve plávať, kým zväčšia svoj objem. Ukladáme ich do uzatvoriteľnej nádoby. Uvedené množstvo sirupu je presne také, aké potrebujeme na uvedené množstvo koláčikov. Koláčiky musia byť šťavnaté a po jemnom stlačení má vytekať sirup.
Keď sú už poukladané koláčiky v nádobe, zalejeme ich ešte sirupom, ktorý nám zostal a necháme postáť, aby vsiakol do nich.
 
Babá zvyknú potierať nakoniec ešte marhuľovou marmeládou alebo želatínou, aby dostali pekný lesk. Môžeme ich aj pozdĺžne rozkrojiť a naplniť šľahačkou alebo vanilkovým krémom.
 
Dobrú chuť!
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára