Stránky

6. júna 2014

"NOCINO" - likér zo zelených orechov

 
Tento likér podľa legendy sa spája s prítomnosťou stríg a čarov, ktoré nápoj začali pripravovať... Tradícia je taká, že orechy naň treba zbierať na svätého Jána. Nechajú sa v nočnej rose a príprava sa začína až na druhý deň. Príprava končí v deň pred Sviatkom všetkých svätých (31. októbra).
Poďme teda na recept.
 
Potrebujeme:
 
16 ks zelených orechov zbieraných koncom júna (skôr ako začnú zrieť)
600 ml alkoholu
400 g cukru
200 ml vody
kúsok škorice
5 klinčekov
kúsok citrónovej kôry
 
Orechy umyjeme pod tečúcou vodou a pokrájame na štvrtiny. Zalejeme vychladnutým sirupom uvareným z vody a cukru, pridáme škoricu, klinčeky a kôru z citrónu. Všetko zalejeme alkoholom, uzavrieme v sklenenej nádobe a necháme stáť 40-60 dní na slnku. Každý deň pohár otvoríme a všetko premiešame. Po tejto dobe likér prefiltrujeme a dáme do fliaš. Takto ho skladujeme v tme a chlade ešte niekoľko týždňov (1-4 mesiace). Čím viac stojí, tým je lepší.
 
Na zdravie!
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára