Stránky

26. januára 2015

MASLOVÉ CROISSANTY

Vynikajúce... Konečne mám recept na také, na aké som už dlho mala chuť. Nie sú ani tak dôležité suroviny, ako postup, ktorý treba dodržať, aby boli správne nadýchané. A práve táto príprava je trochu zdĺhavejšia, ale výsledok naozaj stojí za to.


Suroviny na 15 ks:

500 g hladkej múky
180 ml mlieka
100 ml vody
20 g droždia
1 lyžica cukru
1 vanilkový cukor
trochu soli
20 g roztopeného masla
2 vajcia
kôra z pol citróna
250 g masla


Začneme s prípravou deň vopred.
Večer zo surovín (okrem 250g masla) vymiesime cesto, zakryjeme fóliou a dáme kysnúť do chladničky po celú noc. Cesto prirodzene zväčší svoj objem, tak podľa toho treba vybrať aj misku, v ktorej necháme cesto v chladničke kysnúť.
Ráno ho rozmiešame, aby "sfúklo" a dáme ho znovu do chladničky. Vezmeme maslo (250 g). Musí byť stuhnuté z chladničky. Prekrojíme ho pozdĺž na polovicu a polovičky uložíme tesne vedľa seba. Môžeme ich spolu pritlačiť. Posypeme múkou z oboch strán a rozvaľkáme. Ak to hneď nepôjde, počkajte pár sekúnd, uvidíte, že sa to vydarí. Treba pracovať rýchlo. Maslo môžeme rozvaľkať aj za pomoci papiera na pečenie, ale dá sa to aj bez. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 2-3 mm a dáme do chladničky. 
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol cm do tvaru štvorca. Položíme naň maslo, okraje necháme bez masla. Preložíme v 1/4 cesto smerom od nás do polovice a z druhej strany rovnako. Kde sa nám spájajú konce, preložíme ešte na polovicu. Vyvaľkáme smerom hore a dole do tvaru obdĺžnika. Tentokrát cesto poskladáme tak, že 1/3 preložíme smerom zľava a druhú smerom sprava. Dostaneme obdĺžnik, ktorý ešte raz preložíme v tretine smerom od nás hore a naopak. Cesto zabalíme a odložíme na 20 minút do chladničky. Potom ho znovu rozvaľkáme a poskladáme ako naposledy. Zopakujeme ešte 2x vždy po 20 minútach odležania cesta v chladničke.


Po poslednom skladaní necháme cesto v chladničke ešte 1-2 hodiny kysnúť.


Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, pokrájame na dva pásy a každý pás na menšie obdĺžniky a každý obdĺžnik krížom na polovicu, aby sme dostali trojuholník. Naplníme ľubovoľnou plnkou (lekvár, nutella, vanilkový puding...) a zrolujeme. Pri rolovaní koniec trošku naťahujeme, aby boli croissanty krajšie. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie, zakryjeme fóliou a necháme ešte približne hodinu (aj viac) kysnúť. Dôležité je, aby croissanty zdvojnásobili svoj objem.
Pred pečením potrieme mliekom a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.


Ak by ste si chceli pripraviť croissanty na slano, stačí vynechať vanilkový cukor a citrónovú kôru a pridať do cesta o trošku viac soli.

Dobrú chuť!

2 komentáre:

  1. Recept je skvelý, skúšala som niečo podobné. Podarilo sa odporúčam aj ostatným. :) Ak opisuješ nejakú pracovnú činnosť mala by si to doplniť aj fotografiami.Proste urobiť foto postup,pre tých ktorí tak často nepečú.. :))) Menšia rada odo mňa..Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, chcela som nafotiť aj postup, ale nestíhala som, lebo som mala okolo iné povinnosti. Nabudúce tak urobím a dodatočne vložím.

    OdpovedaťOdstrániť